Diabetes mellitus (DM) neboli cukrovka

Základní typy cukrovky jsou diabetes mellitus 1. typu a 2. typu.

Diabetes 1. Typu je daný poškozením slinivky nejčastěji po virovém infektu v pubertě, kdy slinivka postupně ztratí schopnost produkovat inzulin a takový pacient je závislý na aplikaci inzulinu a vždy končí v ambulanci diabetologa.

Diabetes 2. Typu má hodně co dočinění s obezitou, i když obezita není podmínka jeho vzniku. Tkáně přestávají být citlivé na inzulin a buňky bez působení inzulinu nejsou schopny glukózu=krevní cukr zpracovat. Glukóza pak koluje v nadbytku v krvi a poškozuje cévy, urychluje také proces aterogeneze, o kterém píši u hypertenze, a tím má i podobné následky jako vysoký krevní tlak. Poškození cév – srdečních, mozkových, ledvinných, sítnicových je u diabetiků ale ještě o něco rychlejší, takže u nich k infarktu či mrtvici dochází dříve než u ostatní populace. Navíc se jim poškozují i nervy na dolních končetinách, díky tomu pak necítí, že šlapou na ostrý předmět, nebo že je u zdroje tepla a snadno dojde k poranění, vznikají různé defekty, které se pak špatně hojí, nebo vznikají praskliny na kůži, kam snadno vnikne bakterie způsobující růži.

Diabetici mají také sníženou imunitu, snadno chytnou infekce, které mají u nich závažnější průběh, proto je vhodné, aby se diabetici očkovali proti chřipce a pneumokokovi. Stejně jako u lidí s vysokým krevním tlakem jsou úplným základem režimová opatření. To je dostatek pravidelné fyzické aktivity. Vhodná je rychlá chůze, nordic walking, cyklistika a plavání. Optimální je alespoň 30 minut denně, ideálně 60 minut denně, nebo alespoň 3x týdně. Samozřejmě čím častěji, tím lépe.

Důležitá je dieta. Většina laické veřejnosti si myslí, že důležité je nejíst sladké, ale není to jen o sladkém. Velkou roli u diabetu a diabetické diety hrají také tuky, které zvyšují energetický příjem a u člověka s malou pohybovou aktivitou mohou být příčinou neustálého přibývání na váze (kromě toho, že jsou nebezpečné při ukládání cholesterolu do cév). Takže vhodné je snížit příjem živočišných tuků a co se týče cukrů, tak se naučit pracovat s tzv. glykemickým indexem potravin. Glykemický index vyjadřuje, jak rychle se cukr z potraviny uvolňuje do krve. Nejhorší jsou potraviny s vysokým glykemickým indexem – kostka cukru, med, pivo, ale i hodně sladké ovoce, sladké limonády – cola, fanta, sprite apod., džusy. O něco nižší ale přesto nezanedbatelný glykemický index má třeba i rýže, brambory – které obsahují také cukry, ale takzvané „dlouhé“, které se uvolňují přece jen do krve pozvolněji. Na webu je spousta stránek, kde si můžete tabulky s glykemickým indexem najít, nebo jsem schopná Vám je sehnat.Př.: http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/plne_znani/glykemie.pdf

Stejně jako u lidí s hypertenzí by u diabetika mělo být samozřejmostí, že pokud kouří, tak s tím přestane, protože jednotlivé rizikové faktory pro aterosklerózu se nesčítají, ale násobí a pokud má člověk už cukrovku, tak to samo osobě je hodně rizikový faktor kardiovaskulárního onemocnění.

Dispenzární prohlídky diabetiků – dělají se za účelem kontroly kompenzace cukrovky a zjišťování případných komplikací diabetu – postižení zraku, nervů, ledvin k připomínání speciální péče, kterou sobě musí diabetik věnovat. Pokud není cukrovka dobře léčena, může vyústit ve ztrátu zraku, v selhání ledvin, k amputaci končetiny pro nehojící se defekt nebo k časnému vzniku infarktu myokardu či mozkové příhody. Interval prohlídek je většinou mezi třemi až šesti měsíci dle závažnosti cukrovky.